Av Sara Segraeus. 2013-10-23 – Originalartikel här

 

“En fett bra utställning”. Den kaxiga titeln har Konst-Pimpa-projektets utställning med måleri av konstnären Kristoffer Zetterstrand.
NORRKÖPING
Vi träffar Damir Muhovic, Rafil Alazzawi, Azma Samatar i en ruffig lokal på Stockholmsvägen 21, där föreningen Yallah har målat graffiti. Det är ett rum långt från det urtypiska galleriets vita kub. Graffitin har behållits på väggarna, där Kristoffer Zetterstrands berättande målningar har hängts upp.
– Vi valde att inte måla vitt – utan tyckte att det fungerade bra ihop. Men konstnären har också varit här och tittat på rummet och tyckte om det, säger Rafil Alazzawi.Konst-Pimpa är ett pedagogiskt konstprojekt för ungdomar i Marielund, där konsten används som möjlighet att utvecklas och växa, men också påverka sin boendemiljö och bli delaktig i kulturlivet. Ungdomarna har bland annat besökt en rad utställningar och guidar till Unni Gjertsens Moves for Norrköping som är en del av Konstmuseets Acting in the city.
De valde att ställa ut Kristoffer Zetterstrand som i sitt måleri anknyter till en klassisk målartradition, och blandar verk ur konsthistorien med såväl pixlad datorgrafik som dagens datorspelsvärldar i 3D-perspektiv. “Med denna kärleksfulla brygd bygger han sina uppenbart fiktiva scenerier, som påminner om drömmar och där referenserna existerar utan rangordning” skriver Statens konstråd.
– Vi fastnade för just den här. Han får med mycket i en och samma bild, säger Azma Samatar om den fem meter breda målningen Thawing.Men konstnären har skapat betydligt större verk – det totalt 350 kvadratmeter stora mosaikverket på Karolinska Sjukhuset i Solna.
Ett av de stora målen med Konst-Pimpa var redan från början att förbereda för en stor konstutställning med en etablerad konstnär. De tre ungdomarna vi träffar ser också “En fett bra utställning” som en riktig höjdpunkt.
– Det är verkligen en stor sak, säger Azma Samatar.
Under lördagens vernissage visar ungdomarna upp några av sina talanger – Azma ska framföra en modern och actionfylld robotdans, dessutom utlovas sång och bolltrixande.
Ungefär 15 ungdomar är idag engagerade i projektet. De träffas på onsdagar och har bland annat fått prova på olika konstnärliga tekniker som collage och stilleben.
– Men det är mer än konst – vi har trevligt tillsammans, säger Azma Samatar.
– Innan Konst-Pimpa fanns ingenting att göra, säger Damir Muhovic.
Därför har ungdomarna ordnat en fotbollscup, jonglering och ansiktsmålning för barn i området – som blev en riktig succé.
Projektet drivs sedan ett år med medel från Allmänna arvsfonden, Hyresbostäder och Norrköpings kommun. Det har också beviljats anslag för ytterligare ett år.
– Det är det roligaste och viktigaste jobb jag någonsin har haft, säger projektansvariga Eva Lundgren-Stenbom. Det betyder mycket att få chansen att upptäcka nya egenskaper hos sig själv. Men också att få samarbeta och påverka i det område där man lever och växer upp.
En fett bra utställning pågår till den 3 november.

 

ImageHandler ImageHandler (1) ImageHandler (2)