Originalartikel här

Måleri och dans bland graffitin i Marielund

Norrköping

Målningar med klassiska referenser på En fett bra utställning i Marielund.

I en lokal på Stockholmsvägen, som till vardags används av graffitimålare, är det dags för vernissage för En fett bra utställning.

Det färgstänkta betonggolvet och graffitimålade väggarna pryds nu av Kristoffer Zetterstrands målningar – för säkerhets skull inramade – mot en bakgrund av vit kartong så att de inte helt och hållet ska dränkas av motiven på väggarna.

Hans måleri är eklektiskt. Här ryms klassiska referenser: antika statyer och lidande martyrer, romantiska ruinlandskap, realistiska samtidsporträtt och avbildad datorgrafik med de pixlade mönstret klart framträdande. Och centralt på den största målningen finns en övervakningskamera som visar att vi är vaktade, men inte sedda.

– Jag kom nyss med tåget men det blev bra tycker jag, säger Kristoffer Zetterstrand och berättar att den här utställningen har kommit till efter en förfrågan.

Och arrangörer är projektet Konst-PIMPA, som bedrivs för ungdomar i Marielund.

– Dom frågade om jag ville ställa ut och dom har besökt mig i min ateljé i Stockholm. Jag visade hur jag jobbar och de ställde frågor, berättar han strax innan vernissagen inleds.

Qais Marwan sjunger en sång till förinspelad musik och Kosar Ali Hassan höjer stämningen när hon dansar. Publiken mest bestående av ungdomar, några äldre som bor i Marielund och ett par representanter för kommunens kultur- och fritidsförvaltning klappar taktfast.

– Jag dansar på Dansakademien, säger 14-åriga Kosar efteråt när allt upplösts i ett vanligt minglande.

Shahad Alkhalisi har varit med i projektet från början.

– Det har varit kul. Först visste jag inte vad det var för något. Men vi gör många olika saker, det handlar inte bara om konst, säger Shahad som snart fyller 18 år.

– Vi har börjat arbeta med fotografi, säger projektledaren Eva Lundgren-Stenbom.

– Vi har varit på Stadsmuseet och tittat på bilder hur Marielund såg innan miljonprogramsområdet byggdes. Och sedan har ungdomarna börjat att ta bilder av Marielund som det ser ut idag. Så det kommer vi arbeta med under vintern och våren.

En fett bra utställning med Kristoffer Zetterstrand visas till och med den 3 november.

Mats Granberg

 

 

 

imagehandler (1) imagehandler (2) imagehandler (3) imagehandler