World famous artist from “Minecraft” exhibits in Gävle / Världsberömd konstnär från ”Minecraft” ställer ut i Gävle

Original article HERE

Gevle Dagblad 4 februari 2023 07:15

Kristoffer Zetterstrands målningar har setts av miljoner människor i datorspelet “Minecraft”. Nu visar Gävle Konstcentrum en utställning där publiken för första gången får se processen bakom verken – från 3D-animationer till ett måleri som liknar renässansmästarnas.

Text:

Det här är en recension. Analys och värderingar är skribentens egna.

För första gången visar Kristoffer Zetterstrand en film som ger en bild av hans konstnärliga process från tredimensionella datoranimationer till målningar i den fysiska världen.

Bild: Kristian Ekenberg

Ända sedan jag kom i kontakt med Kristoffer Zetterstrands konst första gången, när han 2010 skapade ett offentligt verk i Lillhagsbadet i Bomhus, har jag fascinerats av hans konstnärskap där det traditionella måleriet möter den senaste animationstekniken. I Kristoffer Zetterstrands värld kan en angry bird flyga in i en renässansmålning.
Äntligen får vi nu se en utställning med hans måleri i Gävle.

“Forget-me-not”. Pressbild.

Det är faktiskt en världsberömd konstnär som ställer ut på Konstcentrum. Långt innan datorspelet “Minecraft” var ett fenomen frågade dess skapare, Markus “Notch” Persson som Kristoffer Zetterstrand känner, om han fick addera pixlade versioner av hans målningar till datorspelet. Sedan tog det fart, minst sagt. Sett till den enorma mängd människor som spelar “Minecraft” dagligen är Kristoffer Zetterstrand den konstnär som kanske störst antal människor kommer i kontakt med.

Även om Kristoffer Zetterstrand utgår från avancerade datoranimationer i sitt skapande så ser han sig själv som en målare. Den tredimensionella datorgrafiken som han skapar ser han bara som en nutida version av det skissblock som en konstnär alltid har börjat med inför en målning. Fram till denna utställning har han också varit skeptisk till att visa hur processen ser ut. Han har inte velat ta fokus från måleriet. Jag kan förstå den tveksamheten, men det händer så mycket spännande med verken när man också får en inblick i hur de har skapats.

TV: Se Kristoffer Zetterstrands process här:


Med sin animerade värld kan Kristoffer Zetterstrand testa alla tänkbara vinklar och ljusförhållanden, ja allt, och skapa hundratals tänkbara versioner av sitt motiv innan han slutgiltigt bestämmer sig för vad som ska föras över från det digitala till det analoga. Han beskriver det som att han översätter de stumma datorbilderna till måleri. Det är i denna översättning som konstens gnista uppstår.

När man ser den cirka sex minuter långa filmen om hans process, hinner man tänka på allt från teorin om att vårt universum bara är ett av miljarders miljarders snarlika till vad AI kommer att göra för att förändra vår föreställning av vad som utgör konst och vad just den där magiska gnistan består av. Den som kan vara så svår att förklara men som man känner i hela kroppen är rätt.

“The Orb”. Pressbild.

Tidigare när jag har sett målningar av Kristoffer Zetterstrand har det varit fler inslag av element från datorspelens värld som möter ett traditionellt måleri. Nu är detta nedtonat, men effekterna som han skapar blir ändå liknande genom att exempelvis göra en öververklig version av en förgätmigej i målningen “Forget-me-not” som är utställningens titelverk.

Det finns så mycket att upptäcka i dessa målningar, även om det vid en första anblick kan se ut som ett vanligt stilleben. I en av målningarna som till synes avbildar en renässansvärld skymtas en fresk av en Pepsi-reklam. Anakronism är ett ord som leker på tungan, men det begreppet förutsätter att det finns en tidslinje att förhålla sig till, medan det i Kristoffer Zetterstrands universum är som om tiden inte är linjär utan att allting existerar samtidigt.

Man leker också med tanken på vilka av världshistoriens stora tekniska innovatörer inom konsten som hade dreglat över de möjligheter som finns i dag med den datorkraft och som Kristoffer Zetterstrand utnyttjar till fullo.

“Lemons and owl”. Pressbild.

Den målning som fascinerar mest är, liksom flera andra, baserad på en befintlig målning. Jag syftar på “The Orb”, ett verk som verkligen växer av filmen om processen där man får se hur det svävande ljusklotet färdas genom landskapet till den punkt då konstnären fryser ögonblicket och hittar den magiska kompositionen som har den där gnistan som de hundratals andra versionerna inte har.

De som har saknat fler inslag av traditionellt måleri på Konstcentrum får verkligen sitt lystmäte i denna utställning. Men det är ett måleri med en twist. För oss som inte riktigt är beredda att lägga oss platta inför AI-guden ännu är det också uppmuntrande att se hur måleriet försvarar sin plats i konstens värld.

 

FAKTA

Konst

Kristoffer Zetterstrand
“Forget-me-not”
Gävle Konstcentrum
Utställningen pågår 4/2–19/3
16/2: Artist talk med konstnären och konstvetaren Jenny Danielsson.
19/3: Filmvisning av “Tillbaka till framtiden”.

Från Mine­craft till Velázquez

Originalartikel här: https://pedagogiskamagasinet.se/fran-minecraft-till-velazquez/

AV ANNA-KARIN S HALLONSTEN

KONSTEN I TEMAT: Counter-Strike plus den holländska 1600-talsmålaren Nicolas Poussin. Pixelgubbar plus minutiösa oljemålningar. Gissa vem?
Jo, konstnären Kristoffer Zetterstrand.

Nyligen gjordes en film om Kristoffer Zetterstrands konst i Minecraft: Who made the Minecraft Paintings and what do they say about the game. Under första veckan hadeden nästan 850 000 tittare och i filmen påstås att han är världens mest sedda konstnär. Här är han i sin ateljé i Stockholm.
Foto: Elliot Elliot

Det är inte ofta man spenderar två tredjedelar av en intervju med en konstnär framför en datorskärm. Men en stor del av Kristoffer Zetterstrands arbete utspelar sig just där i hans ateljé, på Södermalm i Stockholm. Steg ett är att sätta motivet med hjälp av ett 3D-modelleringsprogram. Steg två är att förverkliga det på en duk, även om han inte är låst vid det han åstadkommer rent digitalt. Tvärtom.

Kristoffer Zetterstrand använder referenser från alla möjliga håll. Alltifrån datorspel som Counter Strike och Mine­craft till klassiska målningar av Nicolas Poussin och Diego Velázquez. Lägg sedan till färgglada pixelfigurer som nästan ser ut att vara gjorda i pärlplattor, svartvita fotografier eller schablonbilder av dödskallar, soptunnor och ugglor så har du en någorlunda bild av hans motivvärld.

KRISTOFFER ZETTERSTRAND

Kristoffer Zetterstrand bor i Stockholm. Utbildad på Kungliga konst­högskolan. Hans verk finns representerade på Göteborgs konstmuseum och The national public art council, bland annat. Arbetar även med offentliga utsmyckningar, ofta på skolor, exempelvis Tybblelundsskolan i Örebro och Pär Lagerkvistskolan i Växjö.

– Man kan säga att jag skapar en teaterscen där föremålen är mina skådespelare. Jag sätter in figurer och föremål där alla har ett lika värde. Det är inget som är finare än något annat, säger Kristoffer Zetterstrand som just nu längtar efter att ställa sig och måla, i den andra änden av ateljén.

– Jag mår inte så bra när det blir för mycket skissande i datorn. Fast jag kan inte bara ställa mig och spontanmåla något, det är inte så jag jobbar. Och när jag inte känner mig nöjd med 3D-skisserna, ja, då dröjer det innan jag kan ställa mig där.

Det är svårt att beskriva Kristoffer Zetterstrands konst utan att lägga för mycket utrymme på att beskriva hur hans process går till rent tekniskt. Och dessutom är den väldigt spännande. Visst överför han sina uppritade 3D-motiv till duken. Men väl framför duken arbetar han vidare och lägger ner stor energi på att hitta rätt färgnyanser, detaljer och på att få skuggor att falla i rätt vinkel.

Allt för att skapa ett så skulpturalt och realistiskt uttryck som möjligt. Med andra ord: Kristoffer Zetterstrand är främst målare. Men också en konstnär vars verk kidsen känner till, som han själv uttrycker det. I alla fall alla de som spelar datorspelet Minecraft. För nio​ ​år sedan gjorde han 24 pixelversioner i miniformat av sina egna verk, som spelarna kan använda när de inreder sina interiörer i spelet.

När Kristoffer Zetterstrand gick ut Konsthögskolan 2001 jobbade han mycket med att skapa landskap hämtade från datorspelet Counter-Strike.

– Jag intresserade mig för illusioner i datorvärldar och koncentrerade mig främst på estetiken i den här typen av spel.​ ​Men senare förändrades processen, lite på grund av en slump.

– När man använder sig av 3D-program på det här viset så börjar man med att skulptera de olika miljöerna. Man kan ställa in vilket väder det ska vara, hur molnen ska se ut och hur ljuset ska falla och vad det ska vara för tid på dagen. Vid ett tillfälle kraschade programmet innan den 3D-bild jag hade byggt upp var färdigbearbetad och då insåg jag att den ofärdiga bilden blev mycket mer spännande. Det blev liksom något slags metafysiskt av det och ledde till att jag började fokusera mer på hur jag kan utnyttja och få användning av programmets begränsningar, säger han och fortsätter:

– För min del är det viktigt att våga släppa in det okända, något som bryter illusionen. Många gånger är det ”misstagen” som gör att det växer fram något intressant. Om man bara skulle förlita sig på sin egen kunskap, skicklighet och färdighet och inte släppa in något slags kaos över huvud taget, ja, då skulle det ju kännas väldigt klaustrofobiskt.

Kristoffer Zetterstrand låter sig ofta inspireras av klassisk konst och använder kända målningar som utgångspunkt i sina verk.
Foto: Elliot Elliot

I dag låter han sig ofta inspireras av klassisk konst och använder kända målningar som utgångspunkt i sina verk, exempelvis den holländska 1600-talsmålaren Pieter de Hoochs målningar, omtalade för sina solbelysta stadsmiljöer och trappgränder.

– Jag bygger upp de miljöer som skildras i originalbilden. Ibland plockar jag bort figurerna som befolkar den ursprungliga målningen och lägger till något annat, ibland justerar jag perspektivet så att betraktaren ser motivet ur ett annat perspektiv än det upphovsmannen valde från början.

Kristoffer Zetterstrand visar en skiss under arbete där han har ritat upp grottan och landskapet från ”S:t franciscus i öknen” av Giovanni Bellini.

Han vrider och vänder på den 3D-ritade bilden som skildrar ytor och vrår som inte framkommer i urspungsmålarens verk. Fast den här delen av hans arbete är inte något som syns i hans slutgiltiga verk, betonar han. Men är en viktig del av processen.

– Kompositionen är central för mig. Sedan bygger jag vidare och gör något helt eget av det. Jag vill helt enkelt se vad som händer när man simulerar saker och ting. För min del är det själva upptäckandet som är det viktiga, och så är det ju med allt man lär sig.

AV ANNA-KARIN S HALLONSTEN

Kristoffer Zetterstrand: A video Essay

Original Article here: https://www.gamescenes.org/2019/11/video-kristoffer-zetterstrand-a-video-essay.html

By Matteo Battanti

An in-depth look at Kristoffer Zetterstrand’s practice. The Swedish painter has been exploring the boundaries between art and paintings for more than a decade. As he explains on his website,

For some years I have experimented with virtual still lifes, often in the form of stage design in which I explore how two-dimensionality (and painting) relates to computer-generated 3D worlds. I am interested in visual spaces created online, in computer games and 3D programmes, and especially in what happens when the illusion is shattered and the underlying construction emerges – like when there is a bug in a computer game. I am interested in visual failures, which I try to use in my painting. Among other things, I have produced paintings based on the landscapes that you can see only if you are “dead” in the online game Counter-Strike, and paintings with motifs created by crashed landscape generators used in film and computer game production.

This long video essay by Solar Sands provides illuminating insights into his craft.

Screen Shot 2019-11-05 at 4.52.44 PM
Screen Shot 2019-11-05 at 4.52.44 PM
Screen Shot 2019-11-05 at 4.52.44 PM

Posted by Matteo Bittanti