In Vitro – Stained Glass window and digital print – Vallentuna Culture House / Library

Vallentuna Culture House / Library

Commissioned by The National Public Art Council / Statens Konstråd 2010

Opened autumn 2012

På den stora glasytan svävar bladformer som är fyllda med små blyinfattade antikglas. De enfärgade glasbitarna för tankarna till ljuset i ett kyrkfönster, och till datorskärmens kantiga pixlar. Bladet framstår som vore det uppförstorat och med en yta som beskriver varma och kalla toner i ett färgspektrum.

Strax innanför breder en kurbitsliknande mönsterslinga ut sig. En närbild av fotograferad grön växtlighet som är tryckt direkt i fönstrets glas. Den organiska formen sprider ut sig likt en fraktal vars mindre delar repeterar helheten. Det finns en uppenbar kontrastverkan mellan den enhetliga vegetationens dekorativt skurna siluett och bladformernas mjukt färgade övergångar.

Kristoffer Zetterstrands konstnärliga gestaltning In Vitro fungerar som en spelplats. Olika typer av tecken som markerar natur agerar i en ömsesidig påverkan, i dialog med både byggnadens strama arkitektur och med omgivningen utanför. Formerna på glaset försöker bryta upp rutmönstret som bildas av konstruktionens balkar, och när betraktaren rör sig i rummet glider de olika bildlagren in i varandra.

Konstverket uttrycker ett motsägelsefullt förhållande där de distinkta formerna spär på en känsla av upplösning. Och gör att den faktiska övergången mellan ute och inne hålls så flytande som möjligt.

I Kristoffer Zetterstrands målningar konfronteras olika lager av realism. Han blandar lekfullt olika stilar och lånar utseenden av allt från dataspelens tablåer till verk ur konsthistorien. Med denna kärleksfulla brygd bygger han sina uppenbart fiktiva scenerier, som påminner om drömmar och där referenserna existerar utan rangordning. En liknande sammanblandning med verkligheten sker i gestaltningens skiktade ytor av en konstruerad natur. Det genomsiktliga glaset fungerar därför som ett kongenialt val av material och placering för Kristoffer Zetterstrands konstverk.

Magnus Bons

Visualization: