Stora kakelpriset logo

The public commission ‘Ager Medicinae’ was awarded the Swedish Grand Price for Ceramics 2013 (Stora Kakelpriset) by Byggkeramikrådet.

stora kakelpriset 2013 kristoffer zetterstrand

http://www.bkr.se/vinnare-2013.aspx

Vinnare av Stora kakelpriset 2013 blev Konstnär Kristoffer Zetterstrand med verket “Ager Medicinae”, en fasadutsmyckning vid Nya Karolinska Sjukhuset.

Juryns motivering:

När det nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm står färdigt om några år kommer man att lägga märke till en keramisk utsmyckning som täcker 80 meter av fasaden på ett parkeringshus. Konstnären Kristoffer Zetterstrand har skapat verket som heter Ager Medicinae, “Fältet Medicin”, med keramiska plattor från Italien i format 100 x 100 mm. Han har varit inspirerad av pixelspel och skapat ett sinnrikt mönster som ger ett levande blickfång i den nya sjukhusmiljön genom att återge brottstycken ur den medicinska historien. Här kan man bland annat upptäcka namn som Pasteur och Hippokrates, redskap som injektionssprutor och det röda korset. Kristoffer började jobbet med att titta på befintlig konst i sjukhuset och stannade upp vid Prins Eugens muralmålning från 1937 som blev en inspirationskälla.
Mitt i ett mastodontiskt sjukhusprojekt som utstrålar struktur och rationalitet, dyker detta överraskande sockelparti upp. I ett hörn av fasaden kontrasterar den strama “överkroppen” effektivt mot sin oväntat lekfulla underdel. Ett digitalt grafiskt system, som utgör ett djärvt grepp i denna återhållsamma miljö och blir ett intressant tidsdokument.