Från Vallentunasteget, 100330

Vallentunasteget zetterstrand vallentuna kulturhus bibliotek

Han gör centrum skönare
Konstnären Kristoffer Zetterstrand har ritat fönster till nya biblioteket
Spännande pixliga glasdroppar och slingrande bladverk ska pryda det stora panoramafönstret på det nya biblioteks- och kulturhuset i Vallentuna centrum. Idag förväntas kulturnämnden ge grönt ljus för Kristoffer Zetterstrands verk.
Det är andra gången som Statens konstråd går in i Vallentuna och hjälper till att ta fram konstverk för offentliga miljöer i kommunen. Första gången var det Bällstabergs torg som var föremål för konstrådets bistånd, då Berit Lindfeldts skulpturer ”Är du prins i någon saga?” togs fram.
Nu är det dags får konstnärlig utsmyckning av biblioteks- och kulturhuset som kommer att börja byggas i vår. En skulptur och ett konstverk för det stora panoramafönstret ska tas fram. Kristoffer Zetterstrand heter konstnären som ska göra konstverket i panoramafönstret som kommer att synas i stora delar av centrum. Konstverket består av ett antal enorma pixliga droppar, kanske vattendroppar som ljuset reflekterar i. Kring dropparna slingrar sig ett bladverk som är ett tryck utifrån en digital bild som Kristoffer Zetterstand har gjort i dator. Kvällstid kommer konstverket att vara upplyst. Ljusets spel i dropparna kommer att ge en känsla att det rör sig i fönstret.
– Tanken var att göra någonting som inte rutar upp fönstret ännu mer, utan som binder i hop. Det ska vara en organisk, levande känsla. Det ska spränga gränser och bilda ett eget liv. Och det är väl just vad kultur gör, säger Kristoffer Zetterstrand när Steget besöker honom i hans ateljé på söder i Stockholm.
Ännu finns bara skisser av verket. Söker man Kristoffer Zetterstrand på YouTube finns en rörlig 3D-skiss av fönstret. Men i verkligheten kommer det att ge ett annat intryck. Rutorna i dropparna ska tillverkas i munblåst antikglas som tillverkas av Ringströms glasmästeri som bland annat gjort ett flertal glasarbeten i kyrkor. Glaset kommer sedan att monteras i smidda stålramar.
Kristoffer Zetterstrand är utbildad på Kungliga konsthögskolan. Sedan sin examen 2001 har han varit verksam som konstnär. Han har utsmyckat flera offentliga lokaler, till exempel Bromma gymnasium och Lillhagsbadet i Gävle, där han gjort mosaiker. Förra året fick han i updrag att utsmycka en bokbuss åt Haninge kommun. Men mestadels sysslar han med klassiskt måleri. Han skissar tredimensionella modeller i dator och målar sedan. Mycket är influerat av datorspel, till exempel finns miljöerna ur spelet Counterstrike i flera av hans verk. Men Zetterstrands bilder är mer mångfacetterade än så. Här finns massivs av konsthistoriska referenser. Renässansen, rokokon och de holländska 1600-talsmålarna syns tydligt. Kanske skymtar också en och annan blinkning till Dali? Bilderna är fulla av symboler och detaljer. Någon har skrivit att de påminner om Sven Nordqvists konstsaga för barn ”Var är min syster?”.
Mitt i allt det detaljerade går små pixlade figurer igen, om och om. Så kan en biblisk man sitta framför en pixelgrafik-brasa och en alltigenom detaljerad hand kan peka på en liten Nintendogubbe.
Det pixlade rutmönstret, eller mosaiken är någonting Kristoffer Zetterstrand gillar.
– Det ger en begränsning som jag tycker är rolig. Det finns en frihet i begränsningen, kan man skapa vad som helst är det lätt hänt att det inte blir någonting.

Articles