Dagens Nyheter 130831 (PDF)

Dagens Nyheter 130831 (PDF)

 

En spruta, en dna-spiral, men också en hemlig hälsning från konstnären, förutsatt att man står på rätt ställe. Så kan man sammanfatta stockholmsområdets senaste stora konstverk, Ager Medicinae (Fältet Medicin) vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

 

Byggandet av det nya sjukhuset pågår för fullt. Allt ska vara klart 2017. Då ska Karolinska i Solna inte bara vara ett sjukhus i världsklass utan även ha en konstnärlig utsmyckning på högsta nivå. När Karolinska öppnades på 1930-talet var det med den största konstsatsningen någonsin. Sammanlagt 118 miljoner satsas på konsten och det handlar både om fasta konstverk, som det som invigdes på fredagsmorgon, och om konst av mer flexibel karaktär.

Kristoffer Zetterstrand, som fick uppdraget att smycka garaget vid thoraxkliniken, valde att gestalta den medicinska utvecklingen och han fick inspiration när han för två år sedan stannade till vid prins Eugens muralmålning i sjukhusets entre. -Det är en fantastiskt fin målning. Särskilt gillar jag ormarna och vad de symboliserar med medicin och sjukvård, men det ger också referenser till filosofin, säger Kristoffer Zetterstrand, som ganska tidigt bestämde sig för att det var kakel han skulle använda för att uttrycka sig. Resultatet blev en 80 meter lång och 4,5 meter hög garagevägg, som täckts med 27 500 kakelplattor och drygt 30 olika färger. Kaklet kommer från Italien och Kristoffer Zetterstrand beställde prov på varje nyans. När kaklet kommit satte han sig vid datorn och programmerade in fårgkoderna. sedan kunde han lägga mosaiken visuellt. Mönstret är konstruerat som lågupplöst pixelgrafik. Betraktar man detta kakelverk på lagom avstånd kan man urskilja både det röda korset, sprutan, namn på berömda vetenskapsmän inom medcinsk forskning, ett hjärta och den för Kristoffer Zetterstrand självklara ormen och asklepiosstaven. Konstnären understryker att hans verk inte är som en rebus även om man kan upptäcka olika symboler på vägen. Inte bara Mont Saint-Victoire, berget som prinsen och Paul Cezanne gärna målade. Bergets namn ska symbolisera segern över sjukdomen, men Kristoffer Zetterstrand nöjde sig inte med ett berg. -Jag valde en vulkan som hänvisar till någon sorts alkemi, säger han och avslöjar i nästa andetag att han smugit in en vägledning till betraktaren.

Tittar man riktigt noga på ytan intill porten till miljöstationen som ligger på gatuplanet ser man något som liknar en QR-kod. Och inte bara liknar- det ÄR en Q R-kod (en tvådimensionell streckkod). Riktar man sin Iphone mot mosaiken och använder en telefon-app kan man se hela verket interaktivt. Kristoffer Zetterstrands förtjusning över detta går inte att ta miste på, men det kunde ha gått riktigt snett. -Hade en enda av kakelplattorna hamnat på fel ruta hade det inte fungerat, säger han.

 

Fakta.

  • Konstverket Ager Medicinae vid parkeringshus U2, som invigdes på fredagen, är det första av 20 fasta konstverk på Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

  • Kostnaden för Ager Medicinae uppgår till 700 000 kronor.

  • Totalt har 118 miljoner kronor avsatts för den konstnärliga utsmyckningen av de nya byggnaderna.

  • Stockholms stad tillämpar den så kallade 1-procentsregeln som innebär att l procent av byggkostnaderna ska gå till konst. Landstinget, dit KS räknas, har ingen regel men en rekommendation är 2 procent.

 

Eva-Karin Gyllenberg

Dagens Nyheter, 2013-08-31

 

Articles