En pixel kan vara den minsta betydelsebärande komponenten även i ett konstverk. Oavsett om den är gjord i datorn, med pensel eller korsstygn.

 

Babel

Kristoffer Zetterstrand målar bilder inspirerade av spelvärldar. Han är även känd för att ha gjort tavlor som hänger inne i spelet ”Minecraft”.

I utställningen ”Hjärta spel” som öppnar i Varbergs konsthall i dag ingår två, enfärgade, fyrkantiga tavlor av Max Olofsson. De visar pixlar.

Ordet pixel kommer från engelskans ”picture element” och betyder den minsta punkt som används för att visa bilder på en skärm.

– Den rosa pixeln är hämtad från figuren Marios byxknapp i spelet ”Super Mario Bros” från 1988 och den gulbeiga från Gerhard Richters oljemålning ”Betty” från samma år. Olofsson är en filosofisk konstnär som vill visa att pixeln är en grundbult och en neutral informationsbärare, förklarar Thomas Clifford från Datamuseet IT-ceum i Linköping, som har producerat utställningen.

Max Olofssons jämförelse mellan ful- och finkultur refererar också till konstinriktningen suprematismen, skapad av Kazimir Malevitj när han målade ”Svart kvadrat på vit botten” för hundra år sedan.

Debatten om vad som är konst fortsätter än i dag. Räknas konceptskisser till ”Mirror’s edge” eller tavlorna som finns inne i själva spelet?

”Hjärta spel” genomsyras av liknande kopplingar. Marcus Gunnar Pettersson var inspirerad av ”Kirby” när han målade sin bild med tydlig sagokaraktär.

– Han är en skicklig illustratör, som skapar grundformen genom att hälla ut kaffe på pappret, fortsätter Thomas.

Kristoffer Zetterstrand är den som har flest verk med i Varberg och alla var inte med när utställningen visades i Stockholm och Luleå.

– Han började för över tio år sedan med att fundera på vad som händer utanför banorna i ”Counterstrike”, platser man ser men inte kan komma till. Ofta har han en kuliss i sina verk, så att man ser att det är en spelvärld, berättar Thomas Clifford.

Tyska Maja Rohwetter bygger sin konst på grafikfel och Mads Peitersen har gjort anatomiska genomskärningar av Playstation 3 och Xbox 360. Där består konsolen inte bara av elektronik utan även mänskliga organ.

– Peitersen vill diskutera vad som händer när vi spelar och vad den kroppsliga förlängningen innebär, säger Thomas.

Pixlar som tema återkommer i Pierre ”Slusk” Bäckmans bilder, som är handmålade men ser ut att vara utskrifter. Även mer avbildande konst ingår, samt föremål som närmar sig hantverk och kanske inte inbjuder till lika spännande tolkningar. Men Love Hulténs fullt fungerande spelkonsol i valnötsträ imponerar precis som Per Fhagers detaljerade broderade screenshots (dataskärmsavbilder), där varje korsstygn kan ses som en pixel.

Johan Löfgren ställer ut fyra porträtt av kända spel- och dator konstruktörer och Jenni ”Pixelninja” Källberg bidrar med två fullstora kroppsdräkter till så kallat cos play, där man klär ut sig till spelfigurer.

I utställningen ingår även projektioner och interaktiva dataspel. Ett av dem är Jonatan ”Cactus” Söderströms ”Keyboard drumset fucking werewolf”, som Thomas Clifford beskriver så här:

– Annorlunda, experimentellt och helt vansinnigt!

Även skånske Anders Andersson använder projektor och bjuder på en loop där 60 bilder flimrar fram under fyra sekunder till musik. Men framför allt ställer han ut stora bilder med starka färger, under rubriken ”Dynamisk oro”.

Bilderna är medvetet pixliga/kantiga och består av ett lapptäcke av utskrifter. Flera av dem är kryddade med små tecknade polisbilar och Pokémon-figurer. Gestalterna liknar däremot skyltdockor eller cyborger.

– För mig är det vanliga människor i en artificiell miljö. De gör inget och de är stillastående, men något kommer att hända i nästa ögonblick. Att de är nakna beror bland annat på att man direkt placerar in dem i en grupptillhörighet om man sätter kläder på dem, säger Anders Andersson, vars bilder visas i projektorrummet till och med 17 november.

”Hjärta spel” visas till 6 januari 2014 och i samband med utställningarna arrangeras även olika aktiviteter (se faktaruta). Projektet Ung konst är ett samarbete mellan konstverkstan och ungdomsgårdarna, och öppet för alla som har fyllt tolv år.

– Vi hoppas nå en yngre publik, särskilt killar som kanske inte intresserar sig för konst i vanliga fall, säger kommunens konstintendent Eva Eriksdotter.

Martin Erlandsson

Articles