http://www.fastighetstidningen.se/prisad-fasad-vid-nya-karolinska-sjukhuset/

kakelpris
27 500 kakelplattor i ett snillrikt mönster var det vinnande konceptet när årets omgång av Stora Kakelpriset avgjordes. Keramikmosaiken ”Ager Medicinae” (Fältet Medicin) skildrar den medicinska utvecklingen genom århundraden och pryder två fasader vid Nya Karolinska Sjukhuset i Solna.

Mosaiken är konstruerad som en lågupplöst pixelgrafik. Det finns också en halvt dold QR-kod i mönstret, som kan läsas av med hjälp av en mobilapp. Koden länkar vidare till en webbsida där konstverket förklaras närmare.
– Det går aldrig att föreställa sig slutresultatet till hundra procent i förväg när man arbetar med den här tekniken. Men allt blev precis som jag önskade, sade konstnären Kristoffer Zetterstrand i sitt tacktal.
Prissumman är ett personligt stipendium på 50 000 kronor. Byggkeramikrådet delar ut Stora Kakelpriset, och det är även de som står bakom Kakeltävlingen för arkitekt- och konststuderande som delades ut samtidigt. Där vann bidraget ”Keramisk reflektion”, av Karin Hedqvist, KTH och Edvard Lindblom, CTH. Uppdraget var att bevara och rusta upp en fiktiv gammal tegelbyggnad med nya funktioner.

Text: Malin Age

Articles