https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kagml/darfor-har-svenska-kristoffers-tavla-setts–av-miljontals

av Eneida Berisha

Efter att konstnären Kristoffer målat av en främlings mamma och delat det på nätforumet Reddit ville fler användare hoppa på tåget – och vips så hade en stor sammanslagning av främlingar som målar av varandra skapats.

– Nu har flera miljoner sett de här bilderna så det är ju roligt, säger Kristoffer Zetterstrand.

Varje morgon väljer konstnären Kristoffer Zetterstrand, 43, att måla av något enkelt för att gå igång kreativiteten i sin ateljé i Stockholm. Efter att ha scrollat lite på nätforumet Redditsåg han ett inlägg han fastnade för.

Min mamma har målat en tavla och hon tror inte att någon kommer att gilla den” hade trådstartaren skrivit. Bilden i inlägget föreställde en äldre dam som höll i en målning på en svan.

– Jag tänkte ”men det här kan ju vara lite kul, jag tar den i dag”, berättar Kristoffer.

Kristoffer målade av bilden på kvinnan, tog en bild på sig själv med den och delade den sedan i den nya tråden ”Jag målade av någons mamma”.

– Det såg ju lite kul ut, eftersom jag står där med en målning i famnen som föreställer den här kvinnan med en målning i famnen. Det är lite meta, säger Kristoffer.

 

 

| FOTO: PRIVAT.Kristoffer målade av fotot på mamman och hennes målning.

”Fick över hundra meddelanden”

Kristoffers bild utlöste en kedjereaktion på forumet.

Kort efter att han lagt upp bilden på sig själv och sin målning, som föreställde kvinnan som höll i sin egen svan-målning, så delade en främling med sig av en ny bild. Den här bilden föreställde främlingen hållandes i sin egen målning – av Kristoffer som står med mammans målning.

Efter det fylldes tråden på av flera människor som hakade på Kristoffers idé och delade bilder där de målat av den senaste bilden i tråden.

– Jag trodde inte att det skulle bli en så stor grej, bara några timmar efter så hade jag hundra meddelanden från främlingar som tyckte det var fint gjort. Nu är det flera miljoner som sett de här bilderna så det är ju roligt, säger Kristoffer.

”Hon var väldigt rörd”

Efter att mamman sett Kristoffers målning hörde hon av sig för att tacka honom. Nu ska målningen tas från hans ateljé i Stockholm och sändas ändå till Florida, USA.

– Hon och sonen var jätteglada och tyckte att det var skitkul så jag erbjöd mig att skicka i väg den, berättar Kristoffer.

På sitt nyregistrerade Reddit-konto skriver mamman att hon ”är tacksam över hur männniskor kommit samman och inspirerats”.

– Hon var väldigt rörd och kände sig extatisk över att hon startat igång den här stora sammanslagningen av främlingar som målar av varandra, säger Kristoffer.

Articles