http://www.fastighetsaktien.com.cp-18.webhostbox.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=11513:fasad-vid-nya-karolinska-vann-stora-kakelpriset&Itemid=320

kakelpris vinnare 12 - ager mediciane ii foto stig loden

Zetterstrands mosaik Ager Medicinae är konstruerad som lågupplöst pixelgrafik. Längst till höger i den medicinska tidslinjen finns en halvt dold QR-kod i mönstret, som kan läsas om man står framför mosaiken, som länkar vidare till en webbsida där konstverket förklaras vidare i en interaktiv form. Foto: Stig Lodén

En kakelmosaik om 340 kvm som pryder två fasader på ett parkeringshus vid Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) vann Byggkeramikrådets (BKR) Stora Kakelpriset 2013. Keramikmosaiken heter ”Ager Medicinae” (Fältet Medicin) och är skapad av konstnären Kristoffer Zetterstrand och skildrar den medicinska utvecklingen i en ungefärlig tidsaxel. Den består av ett mönster av 10×10 cm stora klinkerplattor från Italien. Totalt består av 27 500 plattor.

– Det var i hård konkurrens som NKS vann Stora Kakelpriset, säger BKR:s vd Magnus Janson, som delade ut priset vid en ceremoni i Stockholm den 21 november 2013.

Stora Kakelpriset, tidigare Byggkeramikpriset, har delats ut sedan 2001 till byggnadsprojekt i Sverige där kakel och klinker använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Nya byggnader, till- och ombyggnader,

Hedersomnämnanden gick till arkitekt Karl Axel Johannesson för Norra Ågatan 40 i Göteborg där Höganäs Kakelcenter omdanat sitt kontor och butik, samt till arkitekt Arne Algeröd för Preemraff i Lysekil som byggt en ny driftcentral med kontrollrum med fasader i grafitsvarta och tegelröda keramikplattor.utsmyckningar och andra byggnadsdelar deltar. Priset är ett personligt stipendium på 50 000 kr.

Vid prisutdelningsceremonin inledningstalade förra årets vinnare av Stora Kakelpriset, Gert Wingårdh, då han bland annat berättade om sina två senaste objekt med keramisk beklädnad Kuggen i Göteborg och Ting1 i Örnsköldsvik.

kakelpris kristoffer zetterstrand 2013

Vid samma tillfälle delades även Kakeltävlingen för studenter ut. Här var uppdraget att omvandla ett gammalt gjuteri bevara och rusta upp en gammal tegelbyggnad, ett tidigare gjuteri, med nya funktioner.

Vinnare blev Karin Hedqvist, KTH och Edvard Lindblom, CTH för ”Keramisk reflexion” Här imponerades juryn bland annat av en föredömlig presentation med en bild av Gjuteriet i ett magiskt skimmer där placeringen i stadsmiljön känns självklart naturlig.en Kakeltävlingen för studenter ut. Här var uppdraget att omvandla ett gammalt gjuteri bevara och rusta upp en gammal tegelbyggnad, ett tidigare gjuteri, med nya funktioner.

Hedersomnämnanden gick till Agnes Johansson, Chalmers och Tobias Westerlund, Umeå Arkitekthögskola för ”Öglan” och till Emilie Dafgård och René Andersson, LTH för ”Gjuteriet Banja”.

Vinnaren belönades med 20 000 kronor. Vinnarna och hederspristagarna får också en resa till Valencia, där den stora byggkeramikmässan Cevisama pågår den 11-14 februari 2014.

 

Skrivet av Stefan Fröjdendahl

Articles