http://www.byggvarlden.se/nyheter/fasad-vid-nya-karolinska-vann-stora-kakelpriset

 

kakel_webb

Konstverket på Nya Karolinska i Solna är vinnare av Stora Kakelpriset 2013. Konstnären Kristoffer Zetterstrand har prisats för sitt 340 kvadratmeter stora konstverk gjort av 27 500 kakelplattor och som berättar om den medicinska historien. Det innehåller dessutom en ”hemlig” QR-kod.

Verket föreställer den medicinska historien i en ungefärligs tidsaxel och pryder två utomhusväggar på ett garage som tillhör Nya Karolinska Solna-projektet. Mosaiken är konstruerad som lågupplöst pixelgrafik, vilket konstnären tidigare arbetat med, bland annat till dataspelet Minecraft.

Du ser till exempel en dna-spiral, ett hjärta och en halvt dold QR-kod. Den kan läsas om man står framför mosaiken med en streckkodsläsare (en mobilapp). QR-koden länkar vidare till en webbsida där konstverket förklaras vidare i en interaktiv form.

– Det är inte meningen att mosaiken ska vara en rebus, men det finns små halvt gömda inslag som en återkommande betraktare kan upptäcka efter hand, berättar konstnären Kristoffer Zetterstrand.

Stora Kakelpriset har delats ut sedan 2001 till byggnadsprojekt i Sverige där kakel och klinker använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Priset är ett personligt stipendium på 50.000 kr.

– Det var i hård konkurrens som NKS vann Stora Kakelpriset, säger BKR:S vd Magnus Janson, som delade ut priset vid en ceremoni i Stockholm den 21 november 2013.

Juryns motivering:

Kristoffer Zetterstrand har varit inspirerad av pixelspel och skapat ett sinnrikt mönster som ger ett levande blickfång i den nya sjukhusmiljön genom att återge brottstycken ur den medicinska historien. Här kan man bland annat upptäcka namn som Pasteur och Hippokrates, redskap som injektionssprutor och det röda korset. Kristoffer började jobbet med att titta på befintlig konst i sjukhuset och stannade upp vid Prins Eugens muralmålning från 1937 som blev en inspirationskälla. Mitt i ett mastodontiskt sjukhusprojekt som utstrålar struktur och rationalitet, dyker detta överraskande sockelparti upp. I ett hörn av fasaden kontrasterar den strama “överkroppen” effektfullt mot sin oväntat lekfulla underdel. Ett digitalt grafiskt system, som utgör ett djärvt grepp i denna återhållsamma miljö och blir ett intressant tidsdokument.

Fakta:

Verket på Nya Karolinska Solna är 340 kvm stor kakelmosaik och är en av totalt ca 20 fasta konstnärliga gestaltningar på NKS. Satsningen på konst, är Sveriges största konstsatsning någonsin, konst för 118 miljoner kronor ska köpas in till det nya sjukhuset. Just nu är verket övertäckt för att skyddas när Skanska arbetar vidare med grundläggningsarbete utanför parkeringshuset.

Articles